سمنو پزون در روستای کبودان
در این پست از وبلاگ قرار است به یکی از روستاهای تاریخی استان خراسان رضوی سفر کنیم که سمنو ( سُبنی ) آن در منطقه زبانزد خاص و عام است . نام این روستای تاریخی ، کبودان است . روستای کبودان در فاصله 13 کیلومتری شمال شهرستان بردسکن قرار دارد . با ما همراه شوید :
یکی از سنن قدیم روستای کبودان سمنوپزون (سبنی پزون) در اسفند ماه است. در روزهای پایانی هر سال هر خانواده ها به صورت جداگانه پخت سمنو را انجام می دهند.خصوصا از آداب ورسوم و سنن مورد توصیه به زوج های جوان است که در اولین سال زندگی مشرک خود در خانه شان سمنو بپزند. سمنو پختن کار بسیار مهم و در عین حال مشکل ولی لذت بخش است که احتیاج به مقدمات دارد. برخلاف سمنوهایی که در بعضی از مناطق ایران به روشهای متفاوت طبخ می شود سمنوی کبودان ویژگی و طعم خاص و جذابی دارد. ضمن آنکه سمنوی روستای کبودان به سایر شهرهای ایران نیز صادر می شود .
طرز تهیه ی سمنوی کبودان مختصرا به شکل زیر است:
لازم است که از حداقل یک ماه قبل از پخت سمنو گندم خیس شود تا جوانه بزند.بعد گندم را خشک می کنند و ریشه های آن راجدا و گندم به دست آمده را آسیاب کرده و آرد آن را پارچه ی نرم می بیزندکه این آرد به مایه ی سبنی شهرت دارد. از آرد های معمولی گندم نیز استفاده کرده و شیره ی انگور نیز به آن می افزایند وبا استفاده از آتش حاصل از جوله و کنده آن را در دیگ های مسی می پزند البته ریگه هایی نیز برای جلوگیری از ته گرفتن سمنوبه ته دیگ می اندازند.در پایان کارهر نفری با توجه به علاقه اش داخل سمنوهایی که در حال آماده شدن است مغز گردو،بادام ویا پسته می ریزند.